Elektirik şebekesine bağlanan cihazlar aktif iş yapan gücün yanında reaktif güç de çeker.İsminden anlaşıldığı gibi reaktif güç hiçbir zaman iş yapmaz, ancak şebekeyi gereksiz yere yükler ve şebekenin işletme maliyetlerini yükseltir. Reaktif gücün belirli sınırlar dışında olmasında ise ek cezalarla elektrik enerjisine ödenen ücret katlanarak artar. Bu nedenle her işletme çektiği reaktif gücü kontrol altında tutmalıdır.Bunu sağlamak için kompanzasyon panoları kullanılır.
Kompanzasyon panolarının uzaktan okunması, kondansatör güç değerlerinin okunması, uzaktan kondansatörlerin devreye alınıp çıkarılması, enerji ve tüketim değerlerinin arşivlenmesi ve raporlanması, kompanzasyon paneli sisteminde oluşabilecek arızaların tespiti (kondansatör bitmesi,kontaktör arızası vb), işlemlerine yönelik hazırlanmış bir uzaktan okuma ve yönetim sistemidir.
Antalya ve tüm Türkiye de kompanzasyon takibi, kompanzasyon kontrolü, kompanzasyon pano bakımı hizmetini vermekte olan firmamız , kompanzasyon takibi ile ceza ödeme dönemine son veriyor. Antalya da kompanzasyon takibi ve kontrolü ile birçok işletmenin reaktif elektriksel cezalar ödemesine son vermiş Sigma Test hizmetinize hazırdır.
Bir çok firma elektrik faturasını öderken reaktif ceza da ödediğinin farkında değildir. Kompansazyon sistemi sürekli takip altında tutulmadığında çeşitli nedenlerle (arızalar,yeni yükler,yük dengesizliği,malzeme yıpranması vb) sistemin dengesi bozulmakta ve firma reaktif ceza ödemek zorunda kalmaktadır. Uzaktan okuma sistemi olmadığında reaktif ceza sınırının aşıldığı ancak fatura dönemlerinden sonra anlaşılabilmektedir. Oysa uzaktan okuma sistemi ile günlük,anlık değerleri takip etmek, istenen değerlerden sapma olursa anında tespit ve müdahale etmek mümkündür.
Antalya ve tüm Türkiye de kompanzasyon takibi, kompanzasyon kontrolü, kompanzasyon pano bakımı hizmetini vermekte olan firmamız , kompanzasyon takibi ile ceza ödeme dönemine son veriyor. Antalya da kompanzasyon takibi ve kontrolü ile birçok işletmenin reaktif elektriksel cezalar ödemesine son vermiş Sigma Test hizmetinize hazırdır.
Faydaları Nelerdir ?
Kompanzasyon sistemlerinde iki farklı güç tanımı mevcuttur. Bunlardan birincisi aktif güç iken, diğeri ise reaktif güçtür. Aktif güç; elektrikte iş yapan güç olarak yani kullanılabilir güç olarak adlandırılır. Reaktif güç ise; işe yaramayan, kayıp güç olarak adlandırılır. Reaktif güç ise endüktif ve kapasitif olmak üzere iki gruba ayrılır. Endüktif güç, bobin gibi manyetik alan prensibi ile çalışan yüklerin tükettiği güç iken, kapasitif güç ise kapasitörler tarafından tüketilen güçtür. Bu iki güç vektörel olarak tam ters yönlü oldukları için, sisteme bakıldığında birbirini sönümlemektedir ve böylece reaktif tüketimler minimize edilmektedir.
Sistemde reaktif gücün artması ile, akım ile gerilim arasında açısal farklılıklar olmasına sebep olacaktır. Oluşan bu fark, istenmeyen gerilim düşümleri, gereksiz ısınmalar, dolayısı ile kayıpları oluşturmaktadır. Kompanzasyon sisteminin amacı ise, akım ile gerilim arasındaki açısal farkı minimum seviyeye indirmektir.
Dağıtım firmaları, bağlantı gücü 9 kW üzeri olan tüm tesislerde kompanzasyon sistemini zorunlu tutmaktadır. Bağlantı gücü 50 kVA’ya kadar olan tesisler için endüktif tüketimin %33, kapasitif tüketimin ise %20’yi geçmemesi istenir. 50 kVA bağlantı gücünün üzerindeki tesislerde ise bu değerler endüktif tüketim için %20 iken, kapasitif tüketim için %15 olarak belirlenmiştir. Endüktif veya kapasitif tüketimin belirlenen sınır değerleri aşması durumunda, işletmeye reaktif tüketim cezası kesilmektedir.